Hae tästä blogista

maanantai 22. toukokuuta 2017

Suuri hiili- ja brikettitesti 2017, testin tulokset yleisesti

Hinta ei kerro grillihiilestä mitään

(Teksti Mattus Alsi ja Jarno Keskinen, testi Mattus Alsi)




Polttoaineen valinnalla on valtava merkitys grillaamisen onnistumiseen. 12 hiiltä tai brikettiä läpikäynyt testi osoitti, että markkinoilla olevissa hiilissä ja briketeissä on suuria eroja. Hyvä grillihiili on reilun kokoista ja palaa pitkään korkeassa lämpötilassa. Hyvä grillibriketti palaa ennen kaikkea pitkään. Eroja on myös syttymisajan suhteen. Nopeasti syttyvät hiilet tai briketit ovat kiireisemmän grillaajan valinta, mutta niiden hehku saattaa myös sammua nopeasti.


Jos haluat katsoa aiheesta videon, tässä linkki Tulisilla hiillillä videoblogiin.


Testiin osallistui Weber, Pirkka, Rainbow ja American Barbeque briketti sekä hiilistä Weber, Pirkka, Rainbow, American Barbeque, Marienburg, Cello sekä Grillisti.


Testi tehtiin luonnollisessa grillausympäristössä ulkona,  lämpötilan ollessa +5....+22 astetta. Testigrillinä oli Weberin 57 cm:n hiiligrilli ja iso piippusytytin. Piippusytytin täytettiin reunoihin asti, mutta ei sen yli.



Jokainen erä sytytettiin kolmella sytytyspalalla. Tämän jälkeen otettiin aikaa, kuinka kauan hiilloksen valmistuminen piipussa kesti. Hiillos kaadettiin grilliin keskelle, laitettiin paistoritilä ja kansi päälle sekä ilmanottoaukot täysille.


Tämän jälkeen lämpötilaa seurattiin grillin omasta mittarista aina sataan asteeseen saakka.

BRIKETIT


Brikettien syttymisajat olivat suht samankaltaisia, paitsi Pirkan suhteen, jonka syttymisaika oli kaksinkertainen muihin verrattuna.
Tässä kaaviossa näet miten briketit pärjäsivät lämpötilojen ja lämmönpidon suhteen. Pirkka brikettiä voisi pitää testin täydellisenä yllättäjänä. Brikettejä kannattaa käyttää jos haluaa pitkiä aikoja grillata korkeassa lämpötilassa. Jos laittaa vielä ilmanottoaukot puolilleen, lämmönpito paranee huomattavasti.

HIILET

Taas syttymisajat olivat suht samankaltaisia, paitsi Pirkan suhteen. Jos grillausta pidetään kiirettömän kokkaajan juttuna, Pirkan käyttäminen tuo tähän ihan omat vääntönsä :)

Luonnollisesti hiilet eivät pidä lämpöä niin kauan kuin briketit, mutta aika moni pitää melkein 2 tuntia lämmön yllä. Testin negatiivisena yllättäjänä pidän Marienburgin huonoa saavutusta, mutta tähän löytyy selityksensä. Firman massiiviset "halot" olivat joskus niin isoja, että niitä piti poikkasta puoliksi, jotta mahtuivat piippusytyttimeen. Tämän johdosta hiiltä mahtui suhteellisesti paljon vähemmän kuin esimerkiksi Pirkka-hiiltä. Positiivinen yllättäjä oli ehdottomasti Rainbow, joka piti pisimpään suhteellisen korkeaa lämpötilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti